Is een regenwaterput verplicht?

De situatie van het grond- en oppervlaktewater in Vlaanderen is zorgwekkend. Daarom wil de Vlaamse overheid dat burgers regenwater opvangen en hergebruiken. Wie in Vlaanderen een woning bouwt of verbouwt, wordt dan ook verplicht om een regenwaterput te installeren.

  • Met een regenwaterput verbruikt u minder leidingwater. In periodes van droogte zal dus minder leidingwater nodig hebben en helpt u de drinkwatervoorraden in stand te houden.
  • Uw put werkt als buffer die de riolering beschermt tegen de plotse en massale toevloed van regenwater na een felle regenbui. Daarmee helpt u wateroverlast in uw buurt te voorkomen.

Onderstaande regels gelden sinds oktober 2023.

Nieuwbouw, herbouw of uitbreiding

Een regenwaterput is altijd verplicht, ongeacht de oppervlakte van het gebouw of de uitbreiding.

Verbouwen

Een regenwaterput is enkel verplicht wanneer er ingrijpende werken gebeuren aan de afwatering van zowel regenwater als afvalwater.

Hoe groot moet een regenwaterput zijn?

Volgens de nieuwe hemelwaterverordening moet u een minimaal volume voorzien, afhankelijk van de grootte van uw dak.

Horizontale dakoppervlakteMinimaal volume
minder dan 80 m²5.000 l
tussen 80 m² en 120 m²7.500 l
tussen 120 m² en 200 m²10.000 l
meer dan 200 m²100 l/m² of aangepaste berekening op basis van gebruik

Meer informatie vindt u op de website van de Vlaamse overheid.

Provincie en gemeente

Uw provincie of gemeente kan strengere regels opleggen. Vraag na bij uw gemeente welke regels er van toepassing zijn. Ook de regels rond herbouw versus renovatie/uitbreiding worden bepaald door de gemeente. Dit kan per gemeente verschillen. U kunt hiervoor dus best terecht bij de dienst stedenbouw.